onsdag 21 mars 2018

Ryssvänlig och bidragsovänlig


Det kan vara lämpligt att inleda med en gratulation till Rysslands valvinnare, president Putin - grattis till segern!

Sådär, nu kan FRA och SÄPO kryssa i rutan för "ryssvänlig" för den här bloggen. Och ja, jag anser att president Putin är en värdig valvinnare, trots att den svenska utrikesministern Margot Wallström (s), inklusive samtlig svensk media klart deklarerat att det handlade om valfusk. Löjligt? Ja, men jag tror det faller under kategorin "Potemkinkuliss" eftersom så oerhört mycket uppseendeväckande och tämligen omstörtande händer globalt just nu. Och dit skall vi inte titta. Svensk media säger: "titta på pippin," och pekar på ryska giftattacker, ryskt valfusk, Trumps valfusk, att Melania Trump snubblar i en trappa och att facebook tjänar fett med flis på att sälja dina uppgifter.

Roligast var i alla fall läsningen av Margot Wallströms sms-kommentar angående det ryska valet till SVT och DN:

Det här valresultatet var väntat. Valkampanjen i Ryssland har varit riggad till president Putins fördel, med bland annat statlig kontroll över media och oppositionella som hindrats från att kandidera.

"Statlig kontroll över media", säger den röda utrikesministern utan att rodna, och jag skrattar. Vad i herrans namn har Sverige om inte statlig media? Den statliga Presstödsnämnden betalade ut 538,1 miljoner under fjolåret (2017) till svensk media - SVT och SR undantagna, enär de är s.k. public service som vi uppenbarligen skall tvingas finansiera via skatteavdrag i fortsättningen, oavsett vi lyssnar och tittar på dem eller ej.

Fortsätter vi promenaden en bit till in i den statliga maktapparaten så kan vi konstatera att Sverige inte bara har statligt kontrollerade medier, utan att vi också har statligt kontrollerade partier, vilket jag tror att få över huvud taget reflekterar över, men så är det. Vi kan kolla hur mycket det kostar att finansiera nio* statliga partier år 2016:Summa summarum har partierna fått fyrahundrasjuttiofem miljoner nittiofemtusen femtioen kronor.
I statligt bidrag. Som du ser så är medlemsavgifterna en droppe i havet, och du förstår då att ditt medlemskap med dess avgift i ett parti helt saknar relevans, då beloppen varken gör till eller från -möjligen med undantag av Feministiskt initiativ då. Centern? Tja, de verkar inte ha några medlemmar alls, vilket inte skulle förvåna mig det minsta, eller så struntar de helt enkelt i att redovisa intäkterna av någon anledning.

Beloppen här ovan inkluderar inte andra typer av finansiering som företagsgåvor, donationer, lotteriförsäljning, insamlingar, ytterligare former av partistöd (ja, fler finns) eller annat. De intäkterna finner du, i bästa fall någorlunda sanningsenliga, på Kammarkollegiets hemsida under intäktsredovisning. Partistöden för kommuner och landsting hittar du i SKL:s databas Kolada. De ingår inte i ovan uppräknade partistöd, utan ligger utanför dessa.

Summerar vi presstödet på 538,1 miljoner och partistöden på 475 miljoner blir summan följande:
1 013 195 051 = en miljard tretton miljoner etthundranittiofemtusen femtioen kronor.

Och Margot Wallström pratar om att Ryssland har "statlig kontroll över media". Vad kallar vi då det här?

För övrigt anser jag att presstöden och partistöden skall avvecklas.


* Feministiskt initiativ får partistöd i och med att de fick över 2,5% i riksdagsvalet 2014.

SVT 2018-03-18: Valkampanjen i Ryssland riggad till Putins fördel
DN 2018-03-19: Margot Wallström: riggat till Putins fördel

GI 2018-01-11: Så ska vi ha det men var ska vi ta det?
GI 2018-01-17: Utbetalningar och Davos-Jesus

Webb: Kammarkollegiet, intäktsredovisningar
Webb: Presstödsnämnden, beviljade stödInga kommentarer:

Skicka en kommentar