lördag 17 februari 2018

Anarkist i lånta fjädrar

Bildkälla: Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Den oberoende "forskaren", översättaren och skribenten
Gabriel Kuhn deklarerar i en debattartikel i Aftonbladet att vi svenskar är socialt inkompetenta. Han är helt slut efter att i drygt tio år ha studerat svenskens grava tillkortakommanden i sociala, vardagliga sammanhang och uppmanar oss med kraft att komma över den sociala inkompetensen.

Nåja, inte mycket att uppröras över, vi svenskar har kletats ned med det ena nedsättande epitetet efter det andra de senaste 15-20 åren och "socialt inkompetent" kan, i jämförelse, absolut sägas vara ett av de snällaste epiteten. Att kritiken kommer från en fotbollsanarkist i lånta doktorsfjädrar är ingenting, jämfört med att vi kallats för fan så mycket värre saker av åtskilliga regeringar, av media, skribenter och allt möjligt löst folk.
       Nätverkets affisch för en manifestation i
Kärrtorp den 6 november 2016.
Desto intressantare än att förjupa oss i vår svenska uselhet är det att fördjupa sig en aning i denne Gabriel Kuhns bakgrund. Några enkla sökningar ger vid handen att han i diverse utländska artiklar påstår sig ha en filosofie doktorsgrad i filosofi från universitetet i Innsbruck, något som icke står att finna bevis för, vare sig via någon avhandling eller ett enda paper. Det närmaste Kuhn lär komma ett lärosäte torde vara en artikel han skrivit tillsammans med sin lektorssambo/-fru, om sportklubben
17 SK, och som publicerats i tidskriften Sport in Society.

Sportklubben 17 SK ingår i antirasist- och antifascistnätverket Linje 17 som låg bakom upploppen, eller "antirasistdemonstrationerna", i Kärrtorp 2013, där AFA-terroristerna* löpte amok med kniv. Gabriel Kuhn och hans lektorssambo/-fru är dessutom grundare till nämnda nätverk som säger sig kämpa mot rasism, fascism och högerextremism. Till synes ett typiskt projekt av den autonoma (vålds)vänstern.

Gabriel Kuhn tycks vara en typisk begreppsförvirrad gnällig, AFA-gangster med en rejäl dos bildningskomplex. Han åstundar så hett en gnutta akademisk glans att han ohämmat struttar runt i lånta fjädrar. En typisk antirasist-extremist och anarkofjant som inget bättre har för sig än att gnälla på svenskarna.På nätverkets webbsida:
17 SK är Nätverket Linje 17:s idrottsklubb. Vi vill skapa en möjlighet att idrotta i ett icke tävlingsorienterat sammanhang. Fokus ligger på gemensam träning och spel i en solidarisk miljö. Föreningen vill verka för att främja jämställdhet och mångfald samt motverka alla former av utanförskap och diskriminering. Alla är välkomna att vara med oavsett kondition eller vana av att idrotta!  Källa: Linje 17
 I Taylor & Francis online:
17 SK är en samhällssportklubb med säte i Stockholm, Sverige. Dess medlemmar utövar olika sporter, men fotbollsgrupperna är de överlägset populäraste. I det här dokumentet vill vi skissera klubbens historia och reflektera över de aspekter av dess fotbollsaktiviteter som är mest relevanta ur ett socialt och politiskt perspektiv: kön, integration, samhällsbyggnad och organisationsfrågor. Vi är båda medgrundare och styrelseledamöter i klubben och deltar regelbundet i dess aktiviteter. Artikeln är därför huvudsakligen baserad på deltagande observation* och på många diskussioner vi haft med andra 17 SK-deltagare under de senaste tre åren. Källa: Tandfonline (min övers.)

Om "socialt inkompetent" är motsatsen till att vara en förvirrad, klagande anarkofjant med lånta fjädrar är jag stolt över att vara socialt inkompetent. En svensk socialt inkompetent, dessutom.

* En redan flerfaldigt dömd AFA-terrorist dömdes till fängelse i 6,5 år för att "i nödvärn" ha knivhuggit en motdemonstrant i ryggen i Kärrtorp.

* Deltagande observation (finns olika deltagarnivåer) är en forskningsmetod som vanligen används inom kultur- och samhällsforskning.


Nätverket Linje 17
AB 2018-02-17: Hallå svenskar, ni är socialt inkompetenta
AFA 2017-10-28: AFA Stockholm: Hjälten från Kärrtorp frisläppt – Välkommen ut Joel!
Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek 2011-12-21: Gabriel Kuhn, oberoende skribent och översättare
Tandfonline 2014-07-04: Stockholm's 17 SK: a case study in community football
ETC 2014-09-16: Med lokalt engagemang stoppar vi fascismen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar