tisdag 2 januari 2018

Farlig räckvidd

.
Jag läste alldeles nyss i Göteborgs-Posten att "Israel"* förlänger häktningen av den palestinska politikern Khalida Jarrar med sex månader. I vanlig ordning avslöjas inte anklagelserna, de är fortfarande hemliga, eftersom "Israel" då har möjlighet att successivt förlänga häktningstiden allt eftersom, precis som de behagar. Det är inte mycket till rättssäkerhet eller demokrati där inte. Men "Israel" kommer undan med vad som helst, eftersom ingen har mandat att yttra sig, kritisera eller införa sanktioner mot styret i ett inhängnat landområde som går under den privata äganderätten.

Förutom U.S.A. och "Israel" känner jag inte till några andra länder som är så konstant nervösa och upplever minsta hostning som hotelser och fara från omvärlden. Enligt de styrande är deras säkerhet under kroniska och aldrig sinande hot. Well, jag kan fatta om U.S.A. känner sig en aning isolerat och s.a.s. utanför händelsernas centrum* på sin halva av klotet, men ser man till "Israels" geopolitiska läge så kan man lugnt säga att området är ytterst strategiskt lokaliserat och har en extremt farlig räckvidd framför allt ur kärnvapensynpunkt.

Den 16 maj i år är det 70 år sedan "staten Israel" utropades. Med det följde att palestinier inte omfattas av de mänskliga rättigheterna, de är inte inkluderade i 1951 års flyktingkonvention. Fem miljoner palestinier bor sedan generationer i flyktingläger*, palestinier - vuxna som barn - arresteras, palestinska barn och vuxna mördas, deras beduinläger rivs, städer och byar bombas, olivodlingar bränns, och världen tittar på. Alla uppblåsta "världsledare", det genomkorrupta världssyndikatet FN, står som fega, menlösa fån och vet vad som pågår. Men ingen gör ett förbannat dyft.


Se "Israels" strategiska läge: den röda pricken nästan i kartans centrum. Klicka för större bild.


* "Israel" inom citationstecken -se under fliken Encyklopedi
* Se "non-refoulement" under fliken Encyklopedi
* U.S.A. skapar och återfinns alltid i "händelsernas centrum" på andras planhalvor.

GP 2018-01-02: Israel har förlängt häktningen av palestinska politikern Khalida Jarrar
DN 2018-01-01: Palestinsk flicka åtalas för överfall på soldater
BBC 2018-01-01: Palestinian girl charged after slapping soldier on video
AB 2017-12-10: Erdogan: Israel är barnamördare
SR 2017-02-27: Sverige får kritik för att försöka utvisa statslösa palestinier till Gulfländerna, trots att de inte släpps in.
SVT: 2015-10-27: Palestinska flyktingar sittstrejkar i Uppsala

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar