torsdag 29 mars 2018

Menskonst, Ryssland & Monsanto


SUR KONSTNÄR

Sverigedemokraterna i Stockholms läns landsting vill byta ut konstnären Liv Strömquists postmoderna och samhällstillvända menskonst på Stockholms tunnelbaneväggar. Partiet anser att konsten mycket gärna får visas upp, men anser att den bör exponeras på en lämpligare arena än offentliga tunnelbaneväggar, där den av många uppfattas som stötande och direkt motbjudande.

Bildkälla: The Guardian
Personligen anser jag att konsten bara är ful och rejält löjlig. Det är ungefär som när fnissande 7-8-åringar ritat "förbjudna" teckningar och hissnar över sitt eget mod och fräckhet. Barnsligt - javisst, men något helt normalt hos barn.

Men vad vill en vuxen människa säga med barnteckningar som ser ut att vara hämtade ur ungarnas nedersta och hemligaste byrålåda? Inte vet jag, men det är antagligen ett uttryck för något som är undertryckt - det brukar vara det. Det konstnärliga behovet av att "provocera" synes vara mycket stort hos många, och de senaste åren har  det av någon anledning varit något så icke-provokativt som mensblod som råkat illa ut.

Naturligtvis är konstnären själv, Liv Strömquist,  rejält sur och anser att politiker inte skall lägga sig i konst i det offentliga rummet - åtminstone inte hennes konst:
- Det är fel och obehagligt att politiker lägger sig i. Konsten ska visa allting, alla olika mänskliga erfarenheter. Då kan vi också visa mens, en erfarenhet som femtio procent av människorna har.
Mhm, du säger det du, madam Strömquist. Vi kan alltså lita på att du står i första ledet och protesterar när andra konstnärers uttryck fördöms, förbjuds och konstnären ifråga bötesbeläggs eller fängslas för sin konst. Du står väl upp för allas rätt att i det offentliga rummet uttrycka sig via konsten, eller hur? Allt annat vore ju helt otänkbart.

PÅSKPANIK

Jag säger bara: påskhelgen våren 2013. Vem kan glömma den påsk då det rådde fullkomligt vettlös hysteri på grund av att ryskt övningsflyg iakttogs utanför den svenska kusten? Ingen. Temperaturskalan på russofobometern glödde och var på väg att självantända. Liberalernas (fp) Allan Widman hoppade jämfota, högröd i ansiktet, och flaggade med inträdesblanketten till NATO i näven.

Men nu jävlar är det skarpt läge, alltså. Ryssland tänker skjuta robotar i Östersjön nästa vecka... Ojojoj, ryssen kommer! På med hjälmen, ner i skyttegraven och håll ställningarna! Det är allvar, för bövelen. Martin Hagström på FOI hävdar i Aftonbladet att det är en "politisk markering". Och Aftonbladet vill nog väldigt, väldigt gärna att vi skall uppfatta ordet "markering" som, ja, precis, ett hot. What else...

Expressen publicerar t.o.m. en bild av den ryska "varningen", så att det verkligen skall sjunka in i skallen på oss att ryssen kommer:

Bildkälla: Expressen

Om "ryssen" kommer så hälsar jag välkommen och, som den civiliserade människa jag är, bjuder jag gladeligen på en kopp kaffe.

TILLÖKNING

Anders Ygeman. Ser sannerligen lite
salongsljummet dum ut på bilden.
Socialdemokraternas egen stolle, Anders Ygeman,  proklamerade i veckan att kategorierna hat och hot har fått tillökning i form av -predikanter. Hatpredikant och hotpredikant heter de nya klatschiga, kollektiva och sammansatta substantiven som trivs fint ihop med alla andra hat- och hotsammansättningar.
– Den religiösa och den politiska extremismen är ju den främsta grogrunden för terrorism och terrorhot som vi ser just nu. 
Därför föreslår Socialdemokraterna nu att hatpredikanter och andra extremister ska nekas inresa i Sverige. 
– Det handlar om hat- och hotpredikanter inom den religiösa miljön, som muslimska extremister eller kristna extremister, och det kan handla om den högerextrema miljön.

...säger Anders Ygeman till SVT, och  jag undrar om det är partiet som uttalar sig eller om det är regeringen. Who knows, troligtvis vet inte Ygeman själv med vilken röst han talar.

GIFTMONSTER

Den korrupta, icke folkvalda EU-kommissionen har beslutat att ge villkorligt godkännande till det giftsprutande Bayers plan att köpa genmanipulerande Monsanto. EU:s fusionsregler tillåter nämligen att en global gigant köper upp en annan och sväljer hela marknaden. Giftspridning gifter sig med genmanipulering och avkomman blir ett veritabelt monster - världens största aktör på gen- och giftmarknaden.

Samgåendet är viktigt, säger kommissionen, och hävdar att Europa behöver konkurrens för att se till att bönderna har ett urval av olika produkter till överkomliga priser. Kommissionen har också mage att påstå att Europa "behöver konkurrens för att driva företag att fortsätta utveckla nya produkter".
Detta, enligt samma icke folkvalda kader, skulle vara till gagn för alla européer, konsumenter och jordbrukare, såväl som miljön.

Konkurrens leder till monopol. Enkelt, men uppenbarligen mycket svårt att fatta.

Kommissionsordförande Jean-Claude, Luxleaks, Juncker hälsar, som vanligt glad i hatten, glad påsk till alla medborgare i den Europeiska Ruinen.

- Kokoo...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar