fredag 30 mars 2018

Kommissionens påskäggKors i Kapernaum! Nu har EU-kommissionens egen påskhare slagit på stort och värpt ett jättepåskägg med en present till ruinens medborgare. Den första april blir det möjligt för europeiska konsumenter att ta med sig och använda digitala tjänster som film och musik i andra EU-länder. De nya reglerna gäller dock enbart tjänster man betalar för.
– Du kommer inte längre missa dina favoritfilmer, serier, sportsändningar, spel eller e-böcker som du har digital prenumeration för hemma, sade Marija Gabriel som ansvarar för frågan inom kommissionen på tisdagens presskonferens i Bryssel.
Sannerligen en ofantlig och lyckad reform för EU-medborgare. Förmodligen kan det rent av ses som folkhälsoarbete, eftersom man förhindrar att folk skall kracka ihop av t.ex. TV-serie-abstinens, och att de blir veritabla vrak efter ett antal ångestfyllda veckors avhållsamhet, från t.ex. sportsändningar, med efterföljande posttraumatiskt stressyndrom. Oavbruten passiv konsumtion av digital underhållning under semesterveckorna omöjliggör definitivt kontakt med och insikt i EU-ländernas inbördes förhållanden och tillstånd. 

Vilka fler är då de fördelar som EU inneburit för EU-medborgare? Tja, passfrihet, lägre roamingavgifter, billigare flygresor, fler konsumenträttigheter, större möjligheter att bo, arbeta och studera inom EU och rätt till sjukvård utomlands. Kalasrättigheter, eller?

Ställer vi det i relation till annat vi "fått" genom medlemskapet som t.ex. att EU är avlägset, oklart, odemokratiskt, elitistiskt, censoriskt, hierarkiskt, korrupt, rörigt och svårbegripligt för vanligt folk. Att eurokrisen dessutom lett till att man i princip cementerat förfaringssättet att teknokrater fattar beslut i slutna rum istället för att hålla öppna demokratiska överläggningar, kan man som jämförelse fråga sig om lägre roamingavgifter är värt att skriva hem till mamma om. Det är ett faktum att de fördelar EU-samarbetet innebär enbart gagnar och kan utnyttjas av ett fåtal, och då främst av de medborgare som är något av "kosmopoliter", d.v.s. de som redan är rustade att dra nytta av de fördelar som står till buds för vanligt folk.

Apropå svenskarnas bristande kunskaper om EU så skall du inte känna dig nedslagen:
"...av sextio svenska universitetslärare i statsvetenskap som av utredarna fick frågan om de kunde namnge de lagstiftande församlingarna på EU-nivå, klarade inte fyrtio att ge rätt svar.".  
Källa: Pinsamt låg svensk kunskapsnivå
EU:s legitimitet flagnar kraftigt och det, sedan grundandet, ständigt omdiskuterade och kritiserade "demokratiska underskottet" blir bara värre och värre. De icke folkvalda och överbetalda drönarna i kommissionen pratar och pratar om ökad demokratisering, ökad transparens och återställandet av legitimiteten.

Först och främst finns inget att återställa då EU:s grundande inte hade ett dyft med demokrati att göra. Det var blott och bart en big business-inrättning för lösningar på näringslivets politiska besvärligheter. En teknokratisk och monetär elit satt och undanröjde handelshinder, dividerade om tariffer, föreskrev harmoniseringar och dikterade lagstiftning över de då ingående nationernas huvuden, precis som man gör i dag. EU har aldrig varit till för medborgarna, det har aldrig varit demokratiskt, och det kan aldrig bli demokratiskt.

Att "göra" EU demokratiskt är fullständigt omöjligt, det faller på sin egen orimlighet. Det vore som att försöka trycka in ett skelett i en färdig kropp. Det går inte. 

För övrigt anser jag att EU skall avvecklas.

Bildresultat för juncker drunk
Kommissionens ordförande Juncker, för övrigt full som ett påskägg, hälsar glad påsk!
                                     

Europaportalen 2018-03-27: Påskpresent från EU: Ta med dina streamade filmer
Regeringen: SOU 2016:10: EU på hemmaplan
Europaportalen 2017-01-26: Minskad demokrati i EU
EUR-LEX: Democratic deficit
EP 2016-02-01: Utredare: Pinsamt låg svensk kunskapsnivå (om SOU 2016:10)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar