söndag 25 mars 2018

Facebook-fabriken


Återigen har det framkommit att Facebook (FB) tjänar flis på att sälja användaruppgifter. So what? Det har FB gjort hela tiden, dock utan att allt för tydligt informera om det, men ändock informerat. Att de spionerar på användarna är absolut inget nytt, det har framkommit många, många gånger. Facebook avlyssnar privata chattar, de använder program som scannar av allt som skrivs, och som "reagerar" vid användningen av särskilda ord och uttryck och de samlar in och lagrar all din data. Men det räcker inte med det, utan FB-programmet "taggar" även bilder på användarna i syfte att de skall kunna identifieras och hittas ute på Internet.

Facebooks obehagliga spionprogramvara som kan tagga och känna igen bilder är utvecklad och framtagen av det Facebook-ägda israeliska företaget ICVT. Om företaget ICVT finns inte särdeles mycket information att tillgå, vilket torde ligga helt i sakens natur om man frågar mig. Men CTO med ansvar för teknik, forskning och utveckling är i alla fall Dror Gil, en man kopplad till ett flertal israeliska företag med inriktning på avancerad teknologi.

Ovan nämnda uppgifter om vad Facebook gör och är och kopplingarna till det israeliska high-tech-företaget är inte på något sätt nya. Om detta har debatterats sedan FB startade, även om det inte precis skett i mainstreammedia. Och i mainstreammedia är man tydligen "tagen på sängen", om man läser dagens ledare av DN:s Peter Wolodarski  Vi är många som varit mycket naiva. Jag vet inte vilka Wolodarski syftar på med "vi", men givet är, törs jag påstå, att 100% av sveriges journalister ingår i hans "vi". Jag, och lika givet många med mig, ingår inte i detta kollektiva, naiva "vi", utan förhöll oss skeptiska och höll avståndet till denna övervaknings- och insamlingsfabrik som Facebook utgör.

Vad man är ute efter, förutom att varufiera dig och dina uppgifter och kapitalisera på dem, är att fånga upp "obekväma" personer med rörliga intellekt, åsikter, ståndpunkter,  kritiska attityder och uppfattningar som av de osynliga övervakarna betecknas som hatbrott eller som kläms in under någon annan kreativ brottsrubricering.

Facebook använder jag som sagt inte, men jag utgår helt krasst ifrån att jag genom mina aktiviteter på Internet är såväl övervakad som kartlagd via mängder av andra fora. Något annat har jag aldrig inbillat mig, jag är ju uppvuxen i DDR-Sverige. Det skall fan så mycket mer till än det för att få mig att avstå från att uttrycka mina åsikter via Internet. Rätten till det fria ordet står nämligen över allt annat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar