måndag 12 mars 2018

Åsiktsfascism

.
Oj oj oj vad Jan Scherman bröstar upp sig! Han tar i dagens Expressen i så att både kalsonger och byxor spricker när han attackerar Google-chefen Anna Wikland om den s.k. "judelistan"*. Ja, det är tröttsamt, och ja, det är typiskt för denna kategori att ständigt dra antisemit-kortet och flagga med "förintelsen" för minsta lilla grej. Dock hör jag aldrig denna kategori uttala sig fördömande om jävligheter som drabbar andra kategorier i samhället. D.v.s. de kategorier som inte har automatisk och självskriven förtur till och yttranderätt i varenda mediekanal.

Som jag visade i det förra inlägget så har starka lobbyister och rätt sinnade kommissionärer i EU jobbat stenhårt för att lagstifta om förbud av s.k. "näthat" och att rekommendera lämplig förföljelse och bestraffning. Som en naturlig följd av luddigheten i denna tanke-, åsikts- och yttrandefrihetsbegränsning är begreppet "hat" inte definierat eller klarlagt utan är givetvis helt godtyckligt och kommer att avgöras från fall till fall. Ingen rättssäkerhet alltså, men den försvann ju för årtionden sedan. Vid Palmes inträde på den politiska arenan.

Vi skall dock inte förledas att tro att det enbart är EU-länderna som tvingas till denna dåraktiga lagstiftning, utan fenomenet är globalt. I Sydafrika t.ex. har den nye presidenten Cyril Ramaphosa snabbehandlat och lagt fram ny lagstiftning angående censurering av Internet och förbud mot "näthat" och "nätpropaganda". Samma typ av lagstiftning som i EU, alltså.

Censur har vi haft bra länge, men det går i expressfart nu. Amazon slänger ut böcker i en rasande fart, i Sverige åtalas gamla tanter på löpande band för "hatbrott", åldringar arresteras för "rasism" i Tyskland och amerikansk konservativ/borgerlig press blockeras av YouTube och  facebook med motiveringen "näthat". Twitter och facebook censurerar världen över och YouYube har anställt ytterligare 10 000 moderatorer som vildsint rensar kanalen på förbjudna inslag.

Men, kanske den koleriske Jan Scherman känner sig lugnare och tryggare om han får veta att Anti Defamation League (ADL) tagit fram ett nytt Online Hate Index. Indexet kommer att använda sig av  s.k. maskininlärning, artificiell intelligens (AI) och socialvetenskap för att kravla runt på Internet och kartlägga s.k. "hatpropaganda" (hate speech). Enligt ADL är träffsäkerheten mellan 78-85%. Se videon från ADL:s YouTube-kanal nedan:


Källa: ADL on YouTube

Som om inte det vore nog så finns ett team från New Yorks universitet i samarbete med Southern Poverty Law Center som med hjälp av ett "hatindex" letar fram "näthat" och "rasism" på Internet.

Åsiktsfascismen växer dag för dag, men det är inget nytt fenomen. Det vet alla som kan sin historia.
Vi vet också att angivare inte har plats i något samhälle, inte ens i dem de varit med om att skapa. Vem kan lita på en angivare? Ingen.


* OBS! att jag använder samma uttryck som Jan Scherman använder sig av (judelistan).


Exp. 2018-03-12: Har du något som helst civilkurage, Wikland?
BusinessTech 2018-03-09: 5 major new laws that every South African needs to know about
Department of justice ZA: Hate crime and hate speech bill

SVT 2018-03-09: 80-åring klottrade hatiska budskap – döms för hets mot folkgrupp
Smålands T. 2018-03-08: 75-årig kvinna misstänks för hets mot folkgrupp (HMF)
SVT 2018-02-27: 90-åriga Vera Oredsson fälld för hets mot folkgrupp
SVT 2018-02-20: 70-årig kvinna åtalas för hets mot folkgrupp (HMF)
SVT 2018-01-30: 50-åring skrev kränkande om muslimer, döms för HMF

ADL Center for Technology and Society 2018-01: The Online Hate Index
Hetsande "watchdog": "Media Matters for America


Global Illuminering: Vissa är viktigare än andra...

Nätverk för angiveri: Näthatsgranskaren
Nätverk för angiveri: Jag är härInga kommentarer:

Skicka en kommentar