måndag 25 december 2017

Kognitiv dissonans

.
År 2017 har hittills varit ett extremt turbulent år och det är sex dagar kvar innan almanackans blad vänds till 2018. Mycket kan hända än, och det gör det också. Hela tiden. Dock är det inte särskilt uppenbart om man inte vet vart man skall titta, och hur man skall titta på det som sker.

Ser man till enskilda händelser här och var så ser det inte så mycket värre ut än vanligt, men lägger man ihop en hel mängd händelser som skett världen över bara under 2017 så kan man lugnt konstatera att det råder ett fullständigt kaos och haveri globalt sett.

I Sverige gick finansminister Magdalena Andersson (s) dagarna före jul (21/12) ut i en lång intervju i DN i vilken hon poängterade att "flyktingar" bör söka sig till andra länder än Sverige då det börjar bli fullt här. Hon betonade även att invandringen hade havererat redan innan massinvasionen 2015 samt att integrationen i Sverige inte fungerar. Inget nytt i sig, utan bara en bekräftelse på vad miljoner svenskar vetat om och slagit larm om sedan åtminstone år 2006.

Som väntat rusade regeringskollegan Gustav Fridolin (mp) direkt ut i media och poängterade att Magdalena Anderssons (s) uttalanden inte företrädde regeringens syn på invandring och integration.  Enligt Fridolin fick Anderssons uttalanden allt stå för henne själv, och att han minsann tänkte försvara "den svenska modellen" (vem hon nu är). Ytterligare något senare knuffades en stackars pressekreterare fram i något medium (minns inte vilket) och påpekade att det inte var finansminister Magdalena Andersson (s) som haft den långa intervjun med DN, utan socialdemokraten Magdalena Andersson. Med andra ord vet ingen egentligen vem det var som intervjuades i DN. Den kognitiva dissonansen är monumental och man kan höra de svenska hjärnorna gnissla.

Ett av de mer intressanta utrikes exemplen är att president Donald Trump samma dag, den 21/12, utfärdade den verkställande ordern International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) vilken i korthet innebär en deklaration av att USA nu befinner sig i ett nationellt nödläge. I deklarationen ingår bl.a. även Global Magnitsky Human Rights Accountability Act. Detta innebär kort och gott att personer som ägnat sig åt korruption, brott mot mänskliga rättigheter, barnpornografi, pedofili och trafficking etc. i USA eller utanför landet är torsk. De som berörs är såväl politiker och statsanställda som privata aktörer och före detta statsanställda.

För närvarande har det amerikanska finansdepartementet fryst samtliga tillgångar för ett större antal finansoligarker och rovdriftskonglomerat världen över och övriga departement är redo med sina respektive insatser.

Den person som nämns först på listan är den israeliska multi- och offshore-miljardären Dan Gertler, som bl.a. driver diamant- koppar- och koboltgruvor i det sedan decennier omstridda kopparbältet Katanga i Kongo. Aha, ringer det en klocka någonstans? Ja, jag kan tänka mig det, eftersom svenska  intressen varit mycket, mycket omfattande i just Kongo med omnejd sedan 1940-talet. Så pass omfattande att det förutom LamcoLundin Mining och Lucara Diamonds m.fl. dessutom , med livet som insats, involverade en svensk generalsekreterare för FN. 

Det skall bli intressant att se om någon mainstreammedia tar upp den här historien, eller om man håller locket på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar